top
logo

Prijavi se




Home
O institutu

Institut za hemiju je počeo sa radom 1974. godine kada je upisana prva generacija studenata hemije u okviru tadašnjeg kragujevačkog odelenja PMF-a iz Beograda. Institut se nalazi u posebnoj zgradi nekadašnje Više pedagoške škole, a neke laboratorije i kabineti smešteni su u Upravnoj zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta.



U Institutu za hemiju organizovane su osnovne, diplomske i doktorske akademske studije hemije. Osim za studente hemije u Institutu se izvodi nastava hemije i za studente biologije i fizike Prirodno-matematičkog fakulteta, kao i za studente Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Teorijska nastava se obavlja u moderno opremljenim učionicama, a praktična u šest studentskih laboratorija. Institut raspolaže i dobro opremljenim naučno-istraživačkim laboratorijama za neorgansku, organsku, analitičku hemiju, biohemiju i hemiju životne sredine. U jako otežanim uslovima nabavke istraživačke opreme Institut je u proteklom periodu najveću pažnju posvetio održavanju postojećih instrumenata i njihovom besprekornom funkcionisanju. Naučno-istraživačku opremu Instituta čine: uređaj za nuklearnu magnetnu rezonancu, infracrveni spektrofotometar, uv-vis spektrofotometar, više gasnih hromatografa, atomski apsorpcioni spektrofotometar, plameni fotometar, kao i drugi uredjaji. Svi kabineti Instituta opremljeni su savremenim računarima koji su povezni u mrežu i imaju pristup Internetu.

Zaposleni u Institutu su trenutno angažovani na višenaučno-istraživačkih projekata koje finansiraMinistarstvo za nauku i tehnološki razvojRepublike Srbije. Saradnici Instituta objavljuju rezultate svojih istraživanja u poznatim međunarodnim časopisima. Ostvarena je saradnja sa velikim brojem naučnih institucija u zemlji i inostranstvu (Engleska, Holandija, Nemačka, Francuska, Mađarska, Bugarska, Italija, SAD itd).

 

bottom

Powered by Joomla!. Designed by: ThemZa tutorials ntc hosting Valid XHTML and CSS.