Академик Иван Гутман је најбољи српски научник на светској листи

Академик Иван Гутман, професор Природно-математичког факултета у Крагујевцу у пензији и проф. емеритус Универзитета у Крагујевцу, по оцени престижног универзитета Станфорд у Калифорнији (САД) за 2019. годину, рангиран је међу 2% најбољих светских научника и као најбољи научник у Србији. Међу 49 научника из Србије који су рангирани на листи најбољих светских научника, налазе се, поред академика Ивана Гутмана, још двојица научника са Универзитета у Крагујевцу: дописни члан САНУ Милорад Бојић, професор Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, који је преминуо 2016. године и проф. др Борис Фуртула, ПМФ, Крагујевац. Академик Иван Гутман је, на најновијој листи, позициониран на око 300 места боље него на претходном рангирању.

Изворну библиографску студију Универзитета Стaнфорд погледајте овде.

Универзитет у Крагујевцу је, заједно са ПМФ-ом у Крагујевцу, од 2003. године, издавач међународног часописа „MATCH - Communications in Mathematical and in Computer Chemistry“, чији је уредник академик Иван Гутман. Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу је током последње две године објавио две његове књиге: „Energies of Graphs – Survey, Census, Bibliography“ (у коауторству  са проф. др Борисом Фуртулом) и „Хемијске приче из царства биљака“ (у коауторству са академиком Владимиром Стевановићем и проф. др Горицом Ђелић, ПМФ, Крагујевац).

Универзитет у Крагујевцу  је проф. др Ивану Гутману доделио Светосавску награду за животно дело 2019. године.

Институт за хемију честита академику Ивану Гутману и проф. др Борису Фуртули на изузетном признању, које уједно доприноси угледу Универзитета у Крагујевцу и Републике Србије у светској научној заједници.

Преузето са сајта Универзитета у Крагујевцу