Октобарска награда академику Ивану Гутману

 

Градско веће је на последњем заседању донело одлуку да се признање града додели једном од најзначајнијих домаћих научника.

Према овом предлогу, по наводима из званичног извештаја са седнице „градске владе”, добитник овогодишње Октобарске награде града Сомбора је академик Иван Гутман. Новчани износ награде по овој одлуци износи 120.000 динара - саопштили су надлежни. Признање би требало да буде уручено на Дан ослобођења Сомбора, 21. октобра. Бившег ученика, Гимназије Вељко Петровић је 2015. године прогласила за „истакнутог пријатеља”. 

Рођени Сомборац, Иван Гутман, је на 4.439 месту, недавно објављене, најобухватније базе светских научника. Profesor emeritus Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, inače doktor hemijskih i matematičkih nauka, je do sada objavio više od 1.400 samostalnih i zajedničkih naučnih radova, a citiran je više od 30.000 puta. Autor je šest knjiga koje su objavljene za potrebe inostranih izdavača. Предавао је у више у 40 земаља и на више стотина високошколских установа. Član Sanu postao je još 1988. godine.